Stjepan Šuman

11.08.2013., nedjelja

Pašteta od srdela

Zanimao sam se kako napraviti svoju domaću riblju paštetu od, po meni nutritivno najvrijednije ribetine Jadrana-srdele!

Prvi google rezultati su izbacili nekakve recepte di kažu da se prvo riba isfiletira (filetiranje sirove plave ribe?????*****????) pa tek onda da se skuha... Dakle takve recepte su pisali oni koji srdele u životu vidili nisu, nisi svoj novinarski ili spisateljski posao uopće vole, jer da ga vole..ma, nevažno...

Prvo i prvo i prije svega, najvažnije je dobru ribu ulovit na pijaci. Znači, isto k'o iz uputa o brudetu od srdele: Nabavka svježe srdele ("tips and tricks").

Nakon što smo pronikli sve laži prodavača ribe i zaista nabavili istinski NOĆAŠNJU (to vole napisat na deklaraciji iako riba zna bit OVOMJESEČNA) srdelu, bacamo se na "šporkavanje kužine".

Ribu odma očistit (isto ima na linku od brudeta), nema se šta čekat, nije riba vino da postaje bolja, samo gora. Dakle, prerezat iza glave, pokidat sa glavom crijeva van, ispod mlaza vode protrljat prstima da se ljuske poskidaju i za 5 minuta su srdele spremne.



Ako smo kupili 1kg srdela onda očišćene srdele ubacit u 1litru PROKLJUČALE vode. Proključalu, a ne u hladnu pa grijati, zato jer kad riba upadne u vrelo onda trenutno koagulira površinski sloj bjelančevina tako da u mesu ostaje sve vrijedno. Kad se u hladno ubaci onda dok prohuha već u juhu izađe dosta proteina.



Dakle, riba se ubaci u ključalu vodu, nek vatra ostane na najjače, jer će se voda zbog hladnih srdela odma ohladit i smirit i treba joj cca 3 minute da opet uskuva. Čim uskuva, vatru smanjit na pola snage ili čak i manje i tako kuhat 10ak minuta, nije potrebno više.

Juhu možete iskoristit za riblju juhu (sa kumpirima ili tjestom ili rižom i povrćem), a srdele procijedite i izvadite iz juhe (nek su u komadu).
Takve vruće srdele se ne smiju ohladit skroz, nego čim se može sa njima radit, nakon par minuta odma ih se treba filetirat i to ide ekspresno. Ako se ohlade meso se stisne oko kosti i ne da se lako skidat. Srdela dok je kuvana vruća (ili bar topla) filetira se pre pre pre lako. Samo se stisne prstima po spojevima lijeve i desne strane tijela, gore i dolje. Sve se razdvaja vrhunski lako.



Filete od srdele možete iskoristit za što god želite, u frižderu mogu trajati danima.

U našem slučaju paštetu radite ovako:
U zdjelu ubaciti filete srdela, te ubaciti:
-sitno sjeckani češnjak
-sitno sjeckani peršin
-sol
-maslinovo ulje (na kilu srdela može 2dl)
-senf (bar pola od mase srdela, na kilu srdela skoro pola obične tegle)

Senf preporučan Tommy jer nema konzervanse kakve sam vidio da imaju ovi drugi (E-ovo, E-ono...).



Smjesu je najbolje dobro promiješati žlicom, nema neke potrebe za mikserima jer se mikserom sve zatracka i mikser je teško očistiti od ribe.

Smjesu staviti u frižider, a sve što se ne planira pojesti za koji dan (x?-na vlastitu odgovornost) , staviti u led u manjim porcijama jer se čitava smjesa u komadu jako teško reže smrznuta.

Servirati obavezno uz kruh i ketchup, blagi.
Eksperimentirati sa origanom, ruzmarinom, maslacom na tostu i slično...

U slast.



- 21:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2013 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio