Stjepan Šuman

14.12.2011., srijeda

Rad u znanosti: 4. dio (RIC)

Moji prvi radni dani u RIC-u bili su predblagdanski, i značili su usmjeravanje u rad.
Suradnica broj 1 je pisala znanstveni magisterij na PMF-u o jednoj populaciji gavuna u jednom kanalu pored njenog sela (Blace). Dogovor između svih nas je bio da najprije svi njoj pomognemo završiti istraživanja da dovrši svoj rad. Nakon toga, dogovor je bio (usmeni-s pošenim ljudima je to sasvim dosta) da ja napredujem u nečemu. Prvih radni dan kupio sam najbolji materijal za mrežu za gavune i napravio mrežu. Zima 2002. u Neretvi (dolini) je bila jako hladna. Oni koji su sjedili u kancelariji teško će se toga sjetiti. Ja, koji sam sa temperaturom 39°C, po doslovnoj mećavi, čekao "njeno" jato gavuna, dobro znam da se od mećave jedva vidjela površina vode gdje sam satima čekao gavune da naiđu. Sjećam se i da je bila nedjelja, jer je Suradnici broj 1 trebao super-friški gavun u ponedjeljak ujutro kad ide u Dubrovnik. Nema frke-gavun, propisno šokiran neretvanskim minusom, u ponedjeljak ujutro bio je u alu-foliji na putu za Dubrovnik. Zbog simpatija sam joj i buljio u mikroskop i brojao branhiospine u laboratoriju u Dubrovniku i u Stonu. Branhiospine su češljevi na škržnim lukovima, suprotno od škžnih listića i služe da voda koja prolazi kroz škrge radi disanja ujedno bude isfiltrirana od planktona na tim branhiospinama. I tako se gavun hrani. Ali evo, nitko uključen u magistarski rad suradnice broj 1., počevši od tadašnjeg doktora, šefa, biologa, te niza stručnjaka sa instituta za oceanografiju (dosta ljudi je konzultirano u ovom radu), nitko nije primjetio da ono što Suradnica broj 1 već mjesecima broji (121, 122...) nisu branhiospine već škržni filamenti (Slika 1).

Slika 1: Škržni luk, sa branhiospinama (lijevo) i škržnim filamentima (desno)

Dakle ovdje se na primjeru može lijepo vidjeti kolika je stručnost legije angažiranih biologa, stručnjaka, znanstvenika.
Zašto ovo pišem? Da se osvetim? Ne, već sam davno ohladio i oprostio im njihove prevare (o tome u sljedećim postovima).
Pišem da se vidi gdje završava novac poreznih obveznika, koji se ulaže u znanost. Prvo se odabere istraživanje koje je super lako, po šabloni nekog drugog, i koje nije pod povećalom javnosti radi izbjegavanja kritike. Nakon toga se radi "ofrlje" bez ikakvog slijeda i provjeravanja stručnosti, doslovno napamet. I ako imaš sreće da te netko ispravi onda izmisliš podatke najčešće da se prečicom sve završi, da se može napredovati dalje. A narod, koji od usta odvaja za znanost, dobiva za svoju žrtvu ŠTO za uzvrat?
-nebitno istraživanje
-loše istraživanje
-istraživanje na osnovu kojeg se pljačka (lažni putni nalozi i slično)
-kakav sustav znanosti i nagrađivanja unutar njega?
-itd...
- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio